Περπάτημα: Τι δείχνει η απώλεια ταχύτητας στο βάδισμα – Αποκαλυπτικά τα ευρήματα έρευνας.
Η χαμηλότερη ταχύτητα βαδίσματος και η γνωστική εξασθένιση είναι πολύ πιθανό να σχετίζονται, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Geriatric Psychiatry.
Οι επιστήμονες, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα ygeiamou.gr κατέγραψαν την ταχύτητα βαδίσματος και τη γνωστική υγεία 370 ανθρώπων που συμμετείχαν στην Μακροχρόνια Μελέτη για τη Γήρανση στο Σαν Αντόνιο (SALSA). Η γνωστική υγεία μετρήθηκε μέσω ενός τεστ αξιολόγησης του προσανατολισμού σε χρόνο και τόπο, την προσοχή, τη μνήμη, τη γλώσσα και άλλες πτυχές, ενώ η ταχύτητα βαδίσματος χρονομετρήθηκε σε μια απόσταση τριών μέτρων.
Επανεξετάζοντας τα στοιχεία και τους συμμετέχοντες σχεδόν 10 χρόνια μετά, οι επιστήμονες βρήκαν μια άμεση σύνδεση ανάμεσα στη χαμηλότερη ταχύτητα και τη χαμηλότερη βαθμολογία στη γνωστική υγεία.
Πιο αναλυτικά, όσοι από τους συμμετέχοντες είχαν και κακή γνωστική λειτουργία και αργό βάδισμα στην αρχή της μελέτης παρουσίασαν την πιο απότομη πτώση. Αντιθέτως, όσοι είχαν σταθερή ταχύτητα βαδίσματος στα χρόνια αυτά, πέτυχαν καλύτερη βαθμολογία και στα γνωστικά τεστ.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η γνωστική λειτουργία και η ταχύτητα βαδίσματος μπορεί να τροποποιηθούν και από άλλους παρόμοιους παράγοντες, όπως η αθηροσκλήρωση και τα μη φυσιολογικά αποθέματα β-αμυλοειδούς και πρωτεΐνης tau στον εγκέφαλο, στοιχεία που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.