Warning: Undefined array key 1 in /var/www/vhosts/tilegrafimanews.gr/staging.tilegrafimanews.gr/wp-content/themes/jnews-child/functions.php on line 184
Εμβόλιο κατά του καρκίνου ετοιμάζουν, σύμφωνα με την «Daily Mail», η Merck και η Moderna, οι οποίες συνεργάζονται στην ανάπτυξη εμβολίου για μελάνωμα, που χρησιμοποιεί τους όγκους των ασθενών.
Τα αποτελέσματα αναμένονται μέσα στους προσεχείς μήνες.
Οι δύο εταιρείες συνεργάζονται γι’ αυτό το εμβόλιο, το οποίο βασίζεται στην ίδια τεχνική που χρησιμοποιήθηκε για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.
Το νέο εμβόλιο σχεδιάζεται για άτομα με υψηλό κίνδυνο μελανώματος και βρίσκεται στο δεύτερο από τα τρία στάδια δοκιμών.
Η μέθοδος αξιοποιεί την τεχνολογία mRNA που χρησιμοποιεί κομμάτια γενετικού κώδικα από όγκους ασθενών για να «μάθει» στο σώμα να καταπολεμά τον καρκίνο.
Το εμβόλιο θα χορηγείται σε άτομα μετά τη χειρουργική επέμβαση, για να αποφευχθεί η επιστροφή του όγκου, και είναι προσαρμοσμένο σε κάθε ασθενή. Αυτό σημαίνει ότι δύο εμβόλια δεν θα είναι ίδια.
Παράλληλα όμως, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το εμβόλιο μπορεί να είναι πολύ ακριβό. Παρόμοια εμβόλια κατά του καρκίνου που δοκιμάζονται κοστίζουν περίπου 100.000 δολάρια.
Merck και Moderna θα μοιραστούν την παραγωγή και τα διαφημιστικά έξοδα, ενώ θα μοιραστούν το κέρδος μόλις το εμβόλιο βγει στην αγορά. Η είδηση «εκτόξευσε» κατά 16 μονάδες τις μετοχές της Moderna χθες.
Η συμφωνία των δύο πλευρών προβλέπει ότι η Merck θα πληρώσει 250 εκατομμύρια ευρώ για να συμπεριληφθεί στα δικαιώματα του εμβολίου κατά του καρκίνου.
Πού βρίσκονται οι έρευνες για το εμβόλιο
Στη δεύτερη φάση δοκιμών του εμβολίου, 157 ασθενείς εμβολιάστηκαν εξατομικευμένα, μαζί με το φάρμακο ανοσοθεραπείας Keytruda. Η κατάστασή τους συγκρίνεται με εκείνη μιας ομάδας που έχει επίσης μελάνωμα υψηλού κινδύνου, αλλά τους χορηγείται μόνο το Keytruda.
Εάν λειτουργήσει, το εμβόλιο θα δοκιμαστεί σε μια πολύ μεγαλύτερη ομάδα, που θα περιλαμβάνει χιλιάδες ασθενείς.
Το εμβόλιο χρησιμοποιεί DNA που λαμβάνεται από τον όγκο κάθε ασθενούς.
Αυτό στη συνέχεια εισάγεται στο RNA -το μόριο που μεταφέρει τις οδηγίες ενός κυττάρου για την παραγωγή πρωτεϊνών.
Μόλις εισέλθει στο σώμα, το mRNA παραδίδει αυτό το κομμάτι στα ανθρώπινα κύτταρα, τα οποία «μαθαίνει» να αναγνωρίζουν τα καρκινικά κύτταρα και να τους επιτίθενται εάν επιστρέψουν. Το εμβόλιο χορηγείται σε εννέα δόσεις κάθε τρεις εβδομάδες, μαζί με το Keytruda, που χορηγείται κάθε τρεις εβδομάδες.
Ο Δρ Στίβεν Χοτζ, πρόεδρος της Moderna, δήλωσε «ενθουσιασμένος για το μέλλον και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει το mRNA ως νέο παράδειγμα θεραπείας στη διαχείριση του καρκίνου».
Σύμφωνα με τις αμερικανικές έρευνες, το ρίσκο να βρεθεί κάποιος με μελάνωμα είναι 2.6% αν είναι Καυκάσιος, 0.1% αν είναι αφρικανικής καταγωγής και 0.6% αν είναι Λατίνος.
Αυτός ο τύπος καρκίνου είναι πιο συνηθισμένος σε άνδρες, αλλά σε ηλικίες κάτω των 50 ετών είναι πιο εύκολο να βρεθεί σε γυναίκες, ειδικά σε νέες.
«Συνεργαζόμαστε με τη Merck για εξειδικευμένα εμβόλια για τον καρκίνο, από το 2016, και μαζί έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο στο να αναπτύξουμε το mRNA-4157 ως ερευνητική εξατομικευμένη θεραπεία καρκίνου που χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με το Keytruda. Συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε την πλατφόρμα mRNA μας με πολλά υποσχόμενα κλινικά προγράμματα σε πολλαπλούς θεραπευτικούς τομείς», πρόσθεσε ο Χοτζ.