Σπαθόλαδο: Για το σπαθόλαδο όλοι λίγο πολύ κάτι θα έχετε ακούσει και σε κάποιο ράφι ή πάγκο θα το έχετε δει… Γνωρίζετε όμως πως με δύο μόλις υλικά μπορείτε να το φτιάξετε μόνοι σας, να έχετε επίγνωση της ποιότητάς του και να απολαύσετε έτσι τις ευεργετικές ιδιότητές του;
Δεν θα χρειαστείτε τίποτα, παρά μόνο σπαθόχορτο, που διανύει την εποχή της ανθοφορίας του και καλής ποιότητας ελαιόλαδο. Αν ήταν και βιολογικό ή δική σας παραγωγής, ακόμη καλύτερα.
Δε θα δυσκολευτείτε να το ξεχωρίσετε και αν δεν είστε σίγουροι, συμβουλευτείτε κάποιον που γνωρίζει.
Αν προσέξετε, μέσα στα πέταλα υπάρχουν κάτι μικρές κουκίδες. Οταν συνθλίβονται παράγεται ένα ερυθρωπό, πορφυρό υγρό. Περιέχει υπερικίνη και ψευδοϋπερικίνη, φλαβονοειδή (16% στα φύλλα), ξανθόνες, φαινολικά οξέα και αιθέρια έλαια (0,13% σε ολόκληρο το φυτό). Είναι και αυτό που προσδίδει το κόκκινο χρώμα στο έλαιό μας και φυσικά όλες του τις ιδιότητες.
Για το λόγο αυτό κατά τη συλλογή του, κόψτε το άνθος με λίγο κοτσανάκι (ώστε να μη χαθούν αυτές οι ιδιότητες). Ιδανική λύση είναι να φοράτε γάντια, ώστε να μη βάψουν και τα χέρια σας.
Επιλέξτε να συλλέξετε το βότανο από μέρη που δεν βρίσκονται κοντά σε δρόμο και κοντά σε καλλιεργήσιμους αγρούς, που φυσιολογικά ραντίζονται.
Κόψτε με ψαλιδάκι τα άνθη του σπαθόχορτου ή μικρά μπουκετάκια, δεν χρειάζεται ολόκληρο και ποτέ δεν βγάζουμε από τη ρίζα (κανένα βότανο).
Καλό θα ήταν να μείνουν για ένα βράδυ απλωμένα σε μία στεγνή πετσέτα, ώστε να φύγει όλη η υγρασία που πιθανόν να υπάρχει στο βότανο. Αυτό το κάνουμε διότι αν υπάρχει υγρασία τότε το λάδι μας θα ταγγίσει εύκολα.
Τοποθετούμε το βότανο σε ένα γυάλινο βάζο (προσοχή, όχι πλαστικό), φυσικά αποστειρωμένο και στη συνέχεια περιχύνουμε το ελαιόλαδο, το οποίο πρέπει να καλύψει το σπαθόχορτο. Οσον αφορά την ποσότητα που βάζουμε μέσα στο βάζο, αυτό συνήθως εξαρτάται πόσο δυνατό το θέλουμε. Ενα μέρος βότανο και τρία λάδι, αρκεί… Δηλαδή το 1/3 του βάζου βότανο και το άλλο ελαιόλαδο.
Σφραγίζουμε το βάζο και το τοποθετούμε σε μέρος που είναι ευήλιο και το χτυπάει το πρωί ο ήλιος. Το πρώτο διάστημα ανακινούμε δύο – τρεις φορές την ημέρα. Σε 30-40 ημέρες είναι έτοιμο. Αν το χτυπάει περισσότερες ώρες ο ήλιος τότε καλό θα ήταν να το αφήσουμε το μισό διάστημα σε ηλιοφάνεια και το άλλο μισό σε σκιερό μέρος, ή να τοποθετήσουμε ένα άσπρο πανί πάνω του, ή σε σκουρόχρωμο βάζο. Αυτό το κάνουμε διότι αν παραμείνει όλο αυτό το διάστημα συνεχόμενα στον ήλιο, θα ταγγίσει. Βέβαια εδώ να σημειώσουμε πως εξαρτάται πια περίοδο θα το κάνουμε και αν είναι δυνατός ο ήλιος (π.χ. δεν έχει πρόβλημα τον Μάιο, όπως τον Ιούλιο), γράφει το life-events.gr.
Οταν λέμε ότι το λάδι ταγγίζει εννοούμε πως υπάρχει αλλοίωση, στην οσμή, στο χρώμα και τη γεύση. Μην ξεχνάτε πως το ελαιόλαδο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην φωτοοξείδωση.
Πότε θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμο; Οταν θα πάρει ένα βαθύ κόκκινο χρώμα. Το στραγγίζουμε καλά, προτιμάμε γάζα και το τοποθετούμε ιδανικά σε σκουρόχρωμο μπουκάλι. Το φυλάμε φυσικά σε δροσερό και σκιερό μέρος.
Αν το ελαιόλαδο δεν είναι παλιό και ούτε υψηλής οξύτητας, διατηρείται για τουλάχιστον ενάμιση χρόνο χωρίς να χάσει τις ιδιότητές του.
[irp posts=”130333″ name=”Tips ομορφιάς: Προστατεύστε το λαιμό από τα σημάδια γήρανσης”]
Που το χρησιμοποιούμε
Ενδεικτικά σας αναφέρουμε που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σπαθόλαδο εξωτερικά: Για επούλωση διαφόρων πληγών, μεταξύ αυτών τραυματισμών ή ακινησίας στο κρεβάτι, για εγκαύματα, συγκάματα, μώλωπες, κάλους, ανακούφιση από ερεθισμούς και φλεγμονές, για δερματίτιδες, για πόνους μέσης, ισχιαλγίες και μυαλγίες, για καταπολέμηση των αιμορροΐδων, για εξαρθρώσεις, τσιμπήματα εντόμων, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα κ.α.
Για εσωτερική χρήση (και μόνο αν το ελαιόλαδο είναι καλής ποιότητας και δεν έχει ταγγίσει) ενδείκνυται: Για στομαχικές – εντερικές διαταραχές, σαν καταπραϋντικό σε βρογχίτιδα, βήχα, άσθμα και σαν διουρητικό. Εχει ηρεμιστική και αναλγητική δράση, κατά της κατάθλιψης, του άγχους και της εμμηνόπαυσης.
Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε για την παρασκευή αλοιφών και κεραλοιφών.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Το σπαθόλαδο ή βαλσαμόλαδο είναι φωτοευαίσθητο, που σημαίνει πως όταν το χρησιμοποιούμε εξωτερικά, δεν θα πρέπει υπάρχει άμεση έκθεση στον ήλιο.
Χρειάζεται προσοχή όταν χορηγείται ταυτόχρονα με άλλα φάρμακα ενώ επειδή επηρεάζει τους νευροδιαβιβαστές καλό είναι να μην λαμβάνεται ταυτόχρονα με αντικαταθλιπτικά φάρμακα
Για άτομα με υπέρταση η χρήση του απαιτεί συμβουλή ιατρού. Οι έγκυες και οι μητέρες που θηλάζουν δεν πρέπει να λαμβάνουν το Υπερικό σε καμία μορφή.
Οπως και να έχει, σε περίπτωση που κάποιος αποφασίσει να το χρησιμοποιήσει, θα πρέπει πρώτα να έχει συμβουλευτεί το γιατρό του, διότι είναι ένα φάρμακο με παρενέργειες, όπως άλλωστε όλα!