Είναι γνωστό ότι τόσο κληρονομικοί όσο και περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.
Με άλλα λόγια, κληρονομούμε τα γονίδιά μας από τους γονείς μας, όμως στη διάρκεια της ζωής μας μπορεί να συμβούν επιγενετικές αλλαγές στο DNA μας, δηλαδή χημικές τροποποιήσεις που ενεργοποιούν ή απενεργοποιούν τα γονίδια αυτά.
Αυτές οι αλλαγές μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση διαφόρων παθήσεων.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα εξέτασαν επιγενετικές αλλαγές σε άτομα που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η «ανάμνησή» της μπορεί να αποθηκευτεί στα γονίδιά μας μέσω των συγκεκριμένων αλλαγών.
Δείτε ποιος είναι ο χυμός που ρίχνει την πίεση από εδώ.
Όπως εξήγησε η Åsa Johansson, ερευνήτρια στο Τμήμα Ανοσολογίας, Γενετικής και Παθολογίας, η οποία ηγήθηκε της μελέτης, κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής το σώμα μας στέλνει σήματα, ενεργοποιώντας ορισμένα γονίδια, τα οποία αποτελούν έναν μηχανισμό προστασίας του καρδιακού μυικού ιστού κατά την οξεία φάση του επεισοδίου και βοηθούν το σώμα να επανέλθει μετά από αυτό.
Επίσης, ο μηχανισμός αυτός προκαλεί αλλαγές στα γονίδια, τα οποία συνδέονται με παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Human Molecular Genetics».