ΤΡΟΦΙΚΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ: Οι δηλητηριάσεις που οφείλονται στην κατανάλωση τροφίμων και νερού, συνιστούν μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τα τρόφιμα και τα ποτά που μολύνονται με βακτηρίδια, παράσιτα ή ιούς, προκαλούν συμπτώματα που κυμαίνονται από μία ενόχληση στο στομάχι ως πολύ σοβαρότερα συμπτώματα, όπως διάρροια, πυρετός, εμετός, κοιλιακός πόνος, αφυδάτωση, ακόμη και θάνατος.
Σε ετήσια βάση οι τροφιμογενείς λοιμώξεις είναι υπεύθυνες για περίπου 76 εκατομμύρια περιστατικά ασθένειας και οι επιπτώσεις, η σοβαρότητα και η διάρκειά τους είναι υψηλότερη στους ευαίσθητους πληθυσμούς (παιδιά, ηλικιωμένοι, εγκυμονούσες κα.).
Δείτε πώς θα αναγνωρίσετε τα κοινά συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης.
Ιδρώτας: Αντίθετα με ότι πιστεύουν οι περισσότεροι, το πρώτο σύμπτωμα μιας τροφικής δηλητηρίασης δεν είναι η επιτακτική ανάγκη να επισκεφτείτε την τουαλέτα κρατώντας το στομάχι σας. Αν βρεθείτε ξαφνικά «λουσμένοι» στον ιδρώτα, είναι πιθανό να πρόκειται για σημάδι τροφικής δηλητηρίασης που σας προειδοποιεί για ό,τι πρόκειται να ακολουθήσει. Εάν ο πυρετός και η εφίδρωση «δείχνουν» τροφική δηλητηρίαση, προσπαθήστε να θυμηθείτε εάν φάγατε κάτι ύποπτο τις τελευταίες ημέρες.
Αέρια: Οι κράμπες στο στομάχι και ο μετεωρισμός αποτελούν σημάδια ότι το στομάχι σας ταλαιπωρείται από κάποια τροφή, σύμφωνα με την κλινική Mayo. Συχνά προηγείται μια επείγουσα επίσκεψη στην τουαλέτα. Εάν ο πόνος στην κοιλιά επιδεινώνεται και οι επισκέψεις στην τουαλέτα πυκνώνουν, είναι ακριβές σημάδι ότι τα κακά βακτήρια πολλαπλασιάζονται στο έντερό σας.
Ναυτία & εμετός: Παρότι η ναυτία και οι εμετοί αποτελούν κλασικά συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης, ο χρόνος εκδήλωσής τους εξαρτάται από το ένοχο βακτήριο. Για παράδειγμα, η λιστέρια, που απαντάται συχνά στα αλλαντικά, το φρέσκο γάλα και τα μαλακά τυριά, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα σε διάστημα από 3 έως και 70 μέρες μετά την έκθεση του οργανισμού σε αυτή, ενώ η σαλμονέλα που μολύνει συνήθως τα αυγά, το κρέας (ιδιαίτερα τα πουλερικά) και τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά προκαλεί συμπτώματα λίγες ώρες αφού εισχωρήσει στον οργανισμό.
Διάρροια: Ακόμη ένα κλασικό σύμπτωμα τροφικής δηλητηρίασης, αλλά πώς θα καταλάβετε αν οφείλεται σε λοίμωξη από κάποιο ιό που προσβάλλει το γαστρεντερικό ή σε μολυσμένη τροφή; Ο νοροϊός είναι η συνηθέστερη αιτία γαστρεντερίτιδας και μπορεί να μεταδοθεί μέσω μολυσμένων τροφίμων. Προκαλεί υδαρή διάρροια, συνήθως στους ενήλικες. Ο E.coli, που συνήθως μολύνει το κρέας, και το καμπυλοβακτηρίδιο, μπορούν να προκαλέσουν διάρροια με αίμα. Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν από 1 έως 10 ημέρες, ανάλογα με την αιτία της μόλυνσης.
Πυρετός: Κάποιοι τύποι βακτηρίων, όπως η λιστέρια και το καμπυλοβακτηρίδιο, μπορεί να προκαλέσουν και πυρετό εκτός των γαστρεντερικών συμπτωμάτων. Εάν ο πυρετός επιμένει για πάνω από 48 ώρες, συμβουλευτείτε γιατρό.
Σύγχυση: Η μόλυνση από λιστέρια μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και το σύμπτωμα να εκδηλωθεί ακόμη και δύο μήνες ή περισσότερο μετά την έκθεση στον ιό. Μπορεί επίσης να νιώσετε σφίξιμο στον αυχένα και γενική αδυναμία.
Αφυδάτωση: Αν πάθετε τροφική δηλητηρίαση, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ενυδατώνετε τον οργανισμό σας. Πίνετε νερό ή διαλύματα με ηλεκτρολύτες για να αναπληρώσετε τις απώλειες λόγω των εμετών και της διάρροιας. Αποφεύγετε τη ζάχαρη, τον καφέ και το αλκοόλ, που προκαλούν αφυδάτωση.
Τι πρέπει να προσέχετε: Τροφική δηλητηρίαση μπορεί να προκληθεί από σχεδόν όλες τις τροφές, αλλά οι κοινοί ένοχοι είναι το ωμό και το μη καλά μαγειρεμένο κρέας, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά που δεν έχουν πλυθεί καλά, το φρέσκο μη παστεριωμένο γάλα και οτιδήποτε βρίσκεται εκτός ψυγείου ή είναι εκτεθειμένο στον ήλιο και τη ζέστη για μεγάλες περιόδους, γράφει το onmed.gr.