Όλοι χρειαζόμαστε το σάλιο για να υγράνουμε και να καθαρίζουμε το στόμα μας καθώς και για να αφομοιώνουμε τις τροφές που καταναλώνουμε.
Το σάλιο εμποδίζει επίσης τη μόλυνση διατηρώντας υπό έλεγχο τα βακτηρίδια και τους μύκητες στο στόμα. Όταν δεν παράγουμε αρκετό σάλιο, το στόμα μας γίνεται ξηρό και νιώθουμε άβολα. Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως ξηροστομία.
Παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων: Η ξηροστομία είναι μια κοινή παρενέργεια διάφορων συνταγών και φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της κατάθλιψης, του άγχους, του πόνου, των αλλεργιών, και των κρυολογημάτων (αντιισταμινικά και αποσυμφορητικά), αλλά και της παχυσαρκίας, της ακμής, της επιληψίας, της υπέρτασης (διουρητικά), της διάρροιας, της ναυτίας, των ψυχωτικών διαταραχών, της ακράτειας ούρων, του άσθματος (ορισμένα βρογχοδιασταλτικά), και της νόσου του Πάρκινσον. Η ξηροστομία μπορεί επίσης να είναι μια παρενέργεια μυοχαλαρωτικών και ηρεμιστικών φαρμάκων.
Παρενέργεια ορισμένων ασθενειών και μολύνσεων: Το ξηρό στόμα μπορεί να είναι μια παρενέργεια ορισμένων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου Sjogren, του HIV/AIDS, της νόσου του Αλτσχάιμερ, του διαβήτη, της αναιμίας, της κυστικής ίνωσης, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, της υπέρτασης, του εγκεφαλικού επεισοδίου και της παρωτίτιδας.
Παρενέργεια ορισμένων ιατρικών θεραπειών: Η ξηροστομία μπορεί να οφείλεται σε βλάβη στους σιελογόνους αδένες (τους αδένες που παράγουν σάλιο) για παράδειγμα από ακτινοβολία στο κεφάλι και το λαιμό και χημειοθεραπείες για τον καρκίνο.
Νευρική βλάβη: Η ξηροστομία μπορεί να είναι αποτέλεσμα της βλάβης των νεύρων στην περιοχή της κεφαλής και του αυχένα από τραυματισμό ή χειρουργική επέμβαση.
Αφυδάτωση: Καταστάσεις που οδηγούν σε αφυδάτωση, όπως πυρετός, υπερβολική εφίδρωση, εμετός, διάρροια, απώλεια αίματος, και εγκαύματα μπορεί να προκαλέσουν ξηροστομία.
Καθημερινές συνήθειες: Το κάπνισμα ή το μάσημα του καπνού μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή σάλιου και επιδεινώνει την ξηροστομία. Επίσης αν αναπνέετε διαρκώς με το στόμα ανοιχτό μπορεί επίσης να συμβάλετε στο πρόβλημα.
-Μια κολλώδης, ξηρή αίσθηση στο στόμα
-Η συχνή δίψα
-Πληγές στο στόμα, πληγές ή “κοψίματα” του δέρματος στις γωνίες του στόματος, σκασμένα χείλη
-Αίσθηση ξηρότητας στο λαιμό
-Κάψιμο ή τσούξιμο στο στόμα και ιδιαίτερα στη γλώσσα
-Προβλήματα στην ομιλία ή δυσκολία στην γεύση, το μάσημα και την κατάποση
-Πονόλαιμος ή/και ξηρές ρινικές δίοδοι
-Δύσοσμη αναπνοή
[irp posts=”141625″ name=”Ζεόλιθος: 11 απίθανες χρήσεις στην καθημερινότητά μας”]
Τρόποι αντιμετώπισης
Αν πιστεύετε ότι για την ξηροστομία σας ευθύνεται κάποιο φάρμακο που παίρνετε, γνωστοποιήστε το στον γιατρό σας και ίσως υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξετε αγωγή. Επίσης υπάρχουν φάρμακα που αυξάνουν την παραγωγή σιέλου.
Άλλα βήματα που μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε την ξηροστομία:
-Πιπίλισμα καραμέλας χωρίς ζάχαρη ή μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη
-Να πίνετε άφθονο νερό για να κρατήσετε το στόμα σας υγρό
-Αναπνοή από τη μύτη σας, όχι το στόμα σας, όσο το δυνατόν περισσότερο
-Χρησιμοποιείστε έναν υγραντήρα στο δωμάτιο για να προσθέσετε υγρασία στον αέρα ειδικά την ώρα που κοιμάστε.